Dugulások gyakori okai

A mai modern korban változnak a felhasználói szokások, gyorsabban élünk felpörgött a világ. Új anyagokat használunk és megpróbálunk minden erőforrással is takarékosan bánni. Ez a tendencia teljesen helyénvaló, hiszen a rendelkezésre álló természeti erőforrásokat meg kell óvni és nem szabad feleslegesen pazarolni. Szinte nem is lehet olyan WC tartályt kapni az üzletekben amely ne lenne energiatakarékos, azaz sokkal kevesebb vízzel öblít, mint 5-10 netán 20 évvel ezelőtt. A legtöbb ház nem ma épült más felhasználási szokásra tervezték. Régen nem volt gond ha egy öblítés a mainál sokkal több vizet használt fel és a csatornarendszert is így tervezék tíz évekkel ezelőtt. Az akkori gondolkozás szerint tehát senki nem is hibázott...

Változnak a felhasználói szokások is és természetesen a felhasznált anyagok is. Manapság egyre gyakoribb a napi hajmosás, hiszen egyre több olyan sampon létezik amely nem okoz gondot, ha naponta használjuk, míg korábban ezek a vegyületek akár károsíthatták is gyakori (napi) használat mellett a hajhagymáinkat. A hajszálak feltorlódása egy igen gyakori dugulási probléma. Csak pár éve terejedt el nagy mennyiségben a popsi törlő kendő, amely szemben a hagyományos papír alapú WC papírral nem bomlik le vagy csak sokkal lassabban bomlik le. Sokan a popsi kendőt a WC-be dobják bele egy ma megtervezett és jól kivitelezett csatornarendszerben ez nem okozhat gondot. Azonban egy túlméretezett vagy alulméretezett csatornagerinchálózatban ezek a kendők energiatakarékos öblítés mellett nem folynak végig a rendszeren a vízzel együtt, hanem sok esetben megállnak a csatorna egy pontján és feltorlódnak. Igen gyakori problémát okoznak Budapesti társasházakban és családi házakban egyaránt.

Fentiekben kiemeltünk pár gyakorlati példát, amelyek sok esetben sem a felhasználóknak sem a korábbi kivitelezőnek nem róhatók fel, hiszen ezek együttes hatása érvényesül és ez okozza a dugulást a csatornahálózatban.

Összefoglalva a leggyakoribb duguláselhárítás során felmerült tapasztalatok:

- alulméretezett csatornahálózat,
- túlméretezett csatornahálózat (hiába a túlbiztosítás ha energiatakarékosan öblítünk, akkor a szilárd anyagok lerakódnak, míg optimális vezetékezés mellett végigfolynak a szilárd anyagok a folyékony anyagokkal együtt).
- Egyéb konstrukciós hibák (90 fokos vezetékezés a csatornahálózatban, túl nagy lejtés, túl alacsony lejtés).
- Energiatakarékos öblítés + nedves törlőkendő,
- haj okozta dugulások,
- nem karbantartott rendszerek,
- mosogatógép okozta dugulás, nagyobb szilárd lerakódások vagy zsíros szennyeződések,
- elavult rendszerek.

Legtöbb esetben nem a fenti egyedi esetek hanem ezek kombinációja okozza a dugulást.